Bliss Coffee House - Magazinul tau de cafea

Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 13 februarie 2010

CAFEAUA IN EUROPA

Dupa cum ziceam , primul popas al cafelei pe meleagurile Europei (vestice, bineinteles ...) a fost in Venetia anului 1615 , din greseala . Bautura preparata a facut - ca peste tot - doua tabere - pro si contra . Aceasta disputa a fost rezolvata de catre papa Clement al VIII - lea care a gustat cafeaua dupa ce i-a fost adusa de catre cei ce o considerau a fi " bautura diavolului " si a decretat-o a fi minunanta , spunand ca "ar fi un pacat sa lasam doar paganii sa se bucure de ea" .
In Austria cafeaua a fost adusa tot de turci si a ramas in obiceiurile localnicilor dupa ce otomanii au fost alungati din Viena in anul 1683 . Plecand in graba , acestia au lasat in urma lor cantitati importante de cafea , cantitati care au fost insusite de catre un ofiter polonez care servise si in Turcia si cunostea totul despre cafea - Franz Georg Kolschitzky , care a si deschis prima cafenea din Viena , loc unde s-a incetatenit obiceiul filtrarii cafelei de zat si a adaugarii de lapte si indulcitor.
Desi cafeaua a intrat in Italia inaintea altor tari , prima cafenea din Europa a fost deschisa in Oxford , in anul 1650 , bucurandu-se de un asa succes , incat in 1655 a fost infiintat Oxford Coffee Club , primul club dedicat cafelei. In Londra prima cafenea a fost deschisa la doi ani dupa cea din Oxford . In Italia prima cafenea a fost deschisa in 1654 , pana in acel moment cafeaua fiind vanduta mai mult in farmacii si datorita pretului foarte ridicat fiind rezervata doar celor bogati. Franta a luat si ea cunostinta cu cafeaua cam in aceeasi perioada , mai exact in jurul anului 1660 cand negustori din Marsilia au revenit din Turcia dupa cativa ani si nu si-au conceput continuarea vietii lor fara magica licoare asa ca au adus cu ei cafea si au inceput sa o importe masiv.
Acestea sunt istoriile patrunderii cafelei in marile puteri ale acelei perioade - Italia , Franta , Austria , Anglia , dar sa nu uitam ca in alte tari a patruns mult mai devreme . In Spania , de exemplu , a patruns in vremea ocupatiei maure , iar in Balcani - ocupati de turci ( Grecia , Bulgaria , ex-Iugoslavia ) si in zona de influenta turca ( deci si in tara noastra ) a fost popularizata odata cu sosirea otomanilor , deci cu cateva sute de ani inaintea centrului si (N)-V Europei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu