Bliss Coffee House - Magazinul tau de cafea

Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 13 februarie 2010

LEGENDA CONTINUA

Modalitatile de preparare a cafelei au fost din cele mai variate - tribul Galla din Etiopia , de exemplu , facea batoane energizante din cafea si grasime animala cu care isi "dopa" luptatorii in timpul vizitelor de lucru in teritoriile invecinate. In alte zone se facea un vin din fructele de cafea , iar in multe case a inlocuit berea ca aliment principal la micul dejun.
Primele plantatii de cafea au aparut in jurul anului 575 in Etiopia si apoi in Yemen , iar cafeaua preparata asa cum o stim si noi ( prajita , macinata si fiarta ) a aparut in Turcia undeva intre anii 1000 si 1200 , denumirea ei fiind "qahwa" , adica "ceva ce nu te lasa sa dormi" . Mare parte din Arabia a fost "invadata" de plantele de cafea , si au aparut si cafenelele , prima fiind Kiv Han , deschisa in Istanbul in anul 1475 , in cativa ani numarul acestora numarul acestora ajungand la cateva sute . Acestea erau locuri unde oamenii se intalneau pentru a asculta muzica , pentru a juca sah , ascultau povestile calatorilor si ale altor povestitori , si , nu in ultimul rand , discutau politica . In timp au ajuns sa fie denumite "scoli ale intelepciunii" datorita informatiilor la care aveau acces cei care le frecventau. In ciuda largii acceptari a cafelei de catre autoritati , nu toata lumea era de acord cu popularitatea sa . De exemplu , in anul 1511 guvernatorul din Mecca , Khair Beg , a interzis cafeaua din oras , findu-i teama ca cei care consuma cafea se vor razvrati impotriva sa . Din pacate pentru el , cand sultanul a auzit decizia luata de acesta , l-a condamnat la moarte (probabil si pentru ca inca din sec. XV exista o lege prin care femeile puteau divorta daca sotul nu le putea oferi portia zilnica de cafea) .
Odata cu popularizarea cafelei , a aparut si convingerea ca aceasta are proprietati medicale miraculoase, fiind unul din "medicamentele" prescrise de majoritatea medicilor vremii , seicul Gemaleddin din Aden fiind unul dintre cei care s-au insanatosit miraculos dupa ce a facut o cura de cafea in anul 1450 si care i-au facut o publicitate intensa .
Beneficiile si gustul divin al cafelei i-a determinat pe musulmani sa decida sa nu imparta aceasta minunatie si cu "infidelii" , astfel ca primul loc din afara sferei de influenta musulmane unde a ajuns cafeaua a fost Venetia , abia in anul 1615 , si atunci din greseala , pana atunci ea fiind deja populara in Turcia , nordul Africii , Persia , sudul Indiei , in Spania si in tarile balcanice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu