Bliss Coffee House - Magazinul tau de cafea

Totalul afișărilor de pagină

vineri, 12 februarie 2010

LEGENDELE ORIGINII CAFELEI

De fapt , ce este cafeaua asa cum o stim noi ? Este practic samburele fructului arborelui de cafea , fruct care de obicei are culoarea rosie . Arborele poate creste si peste 10m in inaltime , dar pentru o recoltare mai facila cultivatorii il "mentin" la inaltimi de 2-5 m . Dupa plantare acesta are nevoie de circa 3 ani pana sa intre pe rod , si are o durata de viata productiva de circa 60 de ani.
Potrivit celei mai populare legende , un pastor de capre mai lenes , pe numele sau Kaldi localizat in Yemen, dupa unii sau in Etiopia cum au zis altii , si-a lasat turma sa pasca in voie peste zi , iar mai apoi , cand le-a gasit acestea erau intr-o stare euforica evidenta , parand ca danseaza ... In zilele urmatoare , fiind ceva mai grijuliu , a vazut arbustii din care nobilele rumegatoare s-au infruptat si a luat si el , curios , cateva fructe rosii si cateva fructe , pe care dupa ce le-a mestecat a ramas surprins de energia pe care i-au generat-o ( pacat ca nu stia ca acestea se pot fierbe , acest obicei aparand abia in jurul anului 1000 ). Un cap bisericesc al unei manastiri din apropiere a observat energia neobisnuita a pastorului ( poate ca nu mai era asa de lenes) si l-a descusut , afland sursa schibarii acestuia. Inutil sa va spun ca imediat dupa aceea , toti calugarii mestecau frunzele si fructele misteriosului arbust , iar de acolo pana la popularizarea acestuia in toata peninsula araba nu a mai fost decat un pas ,initial prin celelalte manastiri , apoi prin credinciosii care le vizitau .
O alta legenda se refera la un arab judecat si exilat in desert cu tot alaiul sau pentru a-si gasi sfarsitul prin inanitie . In incercarea disperata de a-si astampara foamea au inclus in dieta lor orice au gasit , iar din tot meniul , ce a avut un succes nebun si i-a tinut in viata a fost - ati ghicit - cafeaua. La expirarea perioadei de exil s-au reintors in oras , iar faptul ca au revenit a fost dovada credintei lor , iar cafeaua a fost considerata dar divin pentru musulmanii credinciosi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu